Var det på Geilo de fant opp dugnaden?

Minusgradene hadde flyttet inn, jeg var ute til fots og forstod det ikke før det var for sent; dette var den kvelden snøen skulle komme selv om himmelen var stjerneklar. Jeg hørte små smell som kan minne om lyden av mange koordinerte dampmaskiner som starter. Foran meg, bak meg og på siden. Snøen la seg på bakken, jeg befant meg intetanende midt i løypen og skjønte instinktivt at jeg burde snu - og nå vasse i dyp snø - hjemover til den nye leiligheten på Breidablikk. Dette var den kvelden vinteren kom, det hadde Geilo bestemt.

Jeg aner ikke hvor mange geilinger og maskiner som er i sving for å produsere snø, flytte på snø, etablere såler og kjøre milevis med spor; tipset er at de fleste lærere, butikk- og kommunalt ansatte pluss et helt idrettslag er med.
Neste dag kom med god stemning, store og små i løypene - barn og voksne, glade mosjonister og skiløpere med roser i kinnene. Vinteren var på plass og det var ennå lenge til jul.

Apropos ski, mange vil kjenne - og kanskje ha gått - det tradisjonsrike Skarverennet fra Finse til Ustaoset i slutten av april. Du pakker sekken, tar toget, spenner på deg skiene (la for all del smøreteamet fra Swix preppe) og legger i vei. Det du kanskje ikke vet, er at rundt regnet 1100 frivillige deltar i planleggingen og gjennomføringen, noe som tilsvarer annenhver fastboende i Hol kommune over 15 år. De kan dette med å organisere dugnad på Geilo.

Som hyttehallinger på Breidablikk tar vi det kanskje for gitt at de nykjørte, innbydende skisporene bare er der. Hver eneste morgen gjennom hele vintersesongen, og jeg står tidlig opp, ligger løypen rundt Ustedalsfjorden, som starter noen meter nedenfor Breidablikk, jomfruelig nypreparert. Jeg vet ikke dette helt sikkert, men jeg tror gjerne at geilingene kjører skispor før de brøyter bilveiene etter en snørik natt.

Dugnader og frivillighet må selvsagt planlegges, organiseres og gjennomføres for at vi andre skal kunne nyte resultatene. Det er det Geilo Sti- og Løypelag som sørger for. De prioriterer, planlegger og sørger for at løypenettet (sykkel- og turstier i sommerhalvåret) vedlikeholdes og utbygges. Det arbeidet gjøres, som du nå kanskje har gjettet, også på dugnad. Likevel påløper det selvsagt kostnader til reparasjoner, drivstoff og materialer.

Utbyggeren av Breidablikk, Hallingdal Hytteservice as, støtter Geilo Sti- og Løypelag med 1% av kjøpesummen for hver solgte leilighet. Denne ene prosenten utgjør kr 40.000,- i bidrag til de frivillige for en leilighet til 4 millioner. Det betyr at finansieringen av sti- og løypelaget også er en form for dugnad for et levende, bærekraftig lokalsamfunn.

Hilsen

Torkel Lien
Hyttehalling
Breidablikk Geilo